Što se dogodi kada u parku okupite grupu mladih programera? Dobijete aplikaciju o parku, naravno. Upravo to dogodilo se u parku Germia, gdje je tijekom ljeta 2016. i 2017. godine digitalna škola iz Prištine na Kosovu održavala svoje ljetne kampove u rekreacijskom centru parka.

Izvana, Digitalna škola izgleda jednako kao i bilo koja druga kuća u Prištini. Međutim, kad uđete unutra, prva stvar koja će vam privući pozornost je uokvirena disketa na zidu. Dok se uspinjete stepenicama, teško je ne primijetiti citate Stevea Jobsa i Billa Gatesa. Direktor Darsej Rizaj pozdravlja nas s velikim osmijehom na licu i vodi nas u svoj ured.

“Dobrodošli u naš tehnološki svijet”, njegovim dočekom započinje naš posjet čija je svrha saznati što to djeca razvijaju za park.

Digitalna škola djeluje više od dvije godine i održava tečajeve informatičke tehnologije za djecu.

“Željeli smo djeci pružiti jedno novo iskustvo”, objašnjava Rizaj. Ova avantura započela je kada je WWF Adria kontaktirala Digitalnu školu i ponudila joj korištenje obnovljenog rekreacijskog centra u parku.

Kao rezultat suradnje koju WWF dogovara s organizacijama ili školama koje žele održavati svoje kampove u rekreacijskom centru u parku Germia, one moraju obavljati određeni društveno korisni rad za centar. Prema tom ugovoru, Digitalna škola odlučila je izraditi aplikacije za park. Osmislili su kurikulum za ljetno razdoblje koji obuhvaća podučavanje praktičnih IT vještina, u sklopu kojeg djeca mogu naučiti rukovati hardverom, softverom, umrežavanjem ili računalnom sigurnošću i različitim multimedijskim aplikacijama.

“Ova djeca dosta vremena provode online i ispred računala tako da smo im, da bi im bilo zanimljivije, htjeli pružiti priliku da se inspiriraju prirodom i budu offline barem jedne noći tijekom kampa”

“Ova djeca dosta vremena provode online i ispred računala tako da smo im, da bi im bilo zanimljivije, htjeli pružiti priliku da se inspiriraju prirodom i budu offline barem jedne noći tijekom kampa”, kaže Rizaj, predstavljajući nam neke od dječaka koji su osmislili projekt.

Za Glauka Aliu i Arta Bekollija, dvojicu 13-godišnjaka iz Prištine, najupečatljiviji trenutak u dvije godine tijekom kojih su pohađali školu bili su ljetni kampovi. Dok razgovaramo s njima, teško je ne primijetiti osmijehe na njihovim licima dok govore o kampu, igrama i koliko im je bilo zabavno. Nekoj od te djece to je bilo prvi put u životu da su bila odvojena od obitelji.

“Tijekom ljetnog kampa, prikupljali smo ideje za aplikaciju raspravljajući o svemu u većoj skupini. Na kraju smo odabrali one najbolje. Aplikacija je namijenjena posjetiteljima koji dolaze u Prištinu i koji nikada nisu čuli za park Germiju, kako bi mogli pronaći informacije o njemu”, objašnjavaju nam Aliu i Bekolli tijekom našeg posjeta.

Prve godine kreirane su dvije jednostavne mobilne aplikacije. Prva od njih pruža općenite informacije o parku Germia, a druga je nazvana Outdoor Games (Igre na otvorenom).

Djeca sve više vremena provode na svojim smartfonima, igrajući videoigrice ili pred televizorom. Ideja aplikacije Outdoor Games bila je potaknuti ih da posjete park Germia i okušaju se u raznim igrama na otvorenom i aktivnostima koje se nalaze u aplikaciji.

Jednom kada se izradi više sekcija, slijedi veliki projekt izrade jedne aplikacije koja sadrži sve o parku, spajajući sve tri aplikacije u jednu profesionalnu aplikaciju.

“Kakvo cvijeće možete pronaći u parku, koje biljke i životinje, gdje su restorani i informacije s njihovim kontaktima, kamo možete ići na trčanje ili gdje su sportski tereni... sve te informacije mogu se naći u aplikaciji”, objašnjava Bekolli.

Aplikacija također broji vaše korake dok se šećete parkom, a sadrži i igricu s prikupljanjem smeća i njegovim odlaganjem u kante za smeće.

“Da bi mogla izrađivati takve stvari, toj djeci trebamo omogućiti daljnji razvoj. Ona našu školu pohađaju tek dvije godine. Da bi sve te ideje ugradili u jednu aplikaciju, potreban im je daljnji profesionalni razvoj”, rekao je Rizaj.

Rizaj je objasnio da je više od 400 djece sudjelovalo na dva ljetna kampa koja je Digitalna škola organizirala u Germiji.

FZa Arta Bekollija, to je bilo jedinstveno iskustvo jer nema vrlo često priliku provesti noć u kampu u prirodi. “Bilo je jako zabavno, jedno potpuno novo iskustvo! U prirodi imate više prostora, mjesta za šetnju, na svježem ste zraku i možete uživati u zelenilu, što je fantastično! U zgradi ste tako izolirani”, rekao je Bekolli.

“U kampu smo igrali različite igre koje su jako veselile djecu. No, najviše im se svidjelo to što su ondje i noćili! Za većinu njih to je bilo prvo iskustvo takve vrste: spavanje s prijateljima, daleko od roditelja”, zaključio je Rizaj.

A djeca? Ona jednostavno nestrpljivo čekaju novi ljetni kamp u Germiji.